Zaznacz stronę

Zastosowanie Maku

Mak jest podstawowym dodatkiem do wypieków ciast, bułek, nadzienia, glazury lub owsianki ale także jest stosowany do produkcji nielegalnych substancji odurzających tak zwanym kompotem. Mak ma szerokie zastosowanie w kuchni ale także pomaga w leczeniu wielu schorzeń takich jak :

  • Astmy
  • zaparć
  • kaszlu
  • biegunki spowodowanej infekcją
  • bezsennością
  • Zapobiega rozwojowi niektórych rodzajów raka.

Mak ma także zastosowanie w produkcji mydła i lakierów.

Czy mak jest bezpieczny?

Stosowanie maku jest bezpieczne dla osób dorosłych w ilościach powszechnie występujących w żywności. U niektórych osób spożywanie maku może powodować alergie, na szczęście zdarza się to bardzo rzadko. Jest także bezpieczny przyjmowany doustnie w celach leczniczych. Herbata z makiem może być niebezpieczna, ponieważ mak może zawierać morfinę. Mak moczony w wodzie może spowodować przenikanie morfiny do wody. Spożywanie herbaty przygotowanej w ten sposób może powodować nawet śmierć z powodu zawartości morfiny. Duża ilość maku spożywana może blokować jelita.

Kobiety karmiące piersią nie muszą unikać spożywania maku, dopóki nie jest to spożywanie większych dawek. Jest duże prawdopodobieństwo, że osoby uczulone na mak mogą być również uczulone na orzechy laskowe, ziarno żyta, kiwi, sezam i grykę. Jeżeli nie jesteś pewien czy możesz spożywać dany produkt najlepiej skonsultować się z lekarzem dla pewności.

Właściwości Maku

Jakie są zalety oleju z maku?

Olej makowy pochodzi z nasion maku, Papaver somniferum. Ta roślina była uprawiana przez ludzi od tysięcy lat i wykorzystywana do różnych celów.
Maki są znane z produkcji opium, które jest wykorzystywane do produkcji leków takich jak morfina i kodeina.

Nasiona maku są często używane do gotowania, a olej makowy ma również kilka potencjalnych zastosowań, chociaż najlepiej stosować na skórze.

Czytaj dalej, gdy głębiej zagłębimy się w potencjalne zastosowania i zalety oleju makowego.

Do czego służy olej makowy?

Olej makowy możesz zobaczyć w różnych miejscach – od sklepów z produktami naturalnymi po sklepy z artykułami artystycznymi. Olej jest często używany do produkcji różnych lakierów, farb i mydeł.

Zawartość oleju w nasionach może się różnić w zależności od ich koloru i miejsca pochodzenia. Mak może mieć różne kolory, w tym biały, żółty i niebieski. Średnio nasiona mogą dawać od 45 do 50 procent oleju.

Olej makowy wytwarza się metodą tłoczenia na zimno. Jak sama nazwa wskazuje, tłoczenie na zimno wykorzystuje ciśnienie do uwolnienia oleju z nasion i odbywa się bez ciepła.

Właściwości Olejku makowego

Olejek z maku jest rozpowszechniony  ze względu na swoje właściwości przeciw utleniające oraz korzystne wpływ na skórę i włosy. Niestety większość potencjalnych korzyści nie posiada poparcia potwierdzonych dowodów i badań. Wszystkie korzyści używania olejku z maku pochodzą od ludzi, którzy używali olejek makowy nie z badań naukowych. Niestety nie przeprowadzono wiele badań. Poniżej przedstawiamy informację potwierdzone przez badania.

Właściwości  Przeciw utleniające:

Przeciwutleniacze są to związki, które pomagają neutralizować reaktywne formy tlenu (ROS). Ros są wytwarzane w ramach metabolizmu. Czasami zdarza się, że mogą uszkodzić komórki a to może prowadzić do chorób takich jak rak lub cukrzyca. Badanie z 2013  pokazuje, że olej makowy posiada mniejszość aktywność przeciw utleniaczy niż w przypadku innych olejów takich jak na przykład oleje z nasion Ajwain, gorczycy czy kozieradki. Badanie z 2009 że olej makowy zawiera alfa- i gamma-tokoferol. Tokoferole są przeciw utleniaczami  i naturalnie występują w formie witaminy E.

Podsumowanie

Olejek makowy zawiera przeciwutleniacze a także witaminę E, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka. Nadal czekamy na kolejne badania aby zostały przeprowadzone na olejku makowym.

Skóra i włosy :

Nie ma badań, które potwierdzają pozytywne stosowanie olejku makowego do kosmetyków, jednak zawiera on kilka rodzajów kwasów tłuszczowych. Główne kwasy zawarte w olejku z maku:

  1. Kwas linowy – jest bardzo ważny dla utrzymania bariery wodnej skóry, która nie może być wytwarzana przez nasze ciało. Dlatego musi być spożywany jako dodatek w naszej diecie. Osoby, których organizm zawiera niski poziom kwasu liniowego może doznać złuszczonych zmian skórnych. Kwas ten stanowi od 56% do 69% składu kwasów tłuszczowych.
  2. Kwas oleinowy- może odgrywać bardzo ważną rolę w gojeniu się ran, także zwiększać wchłanianie przez skórę innych związków, które są w nim obecne.
  3. Kwas palmitynowy – Jest źródłem nasyconego kwasu tłuszczowego w naszym ciele. Badanie z roku 2010 wykazało, że poziom kwasu palmitynowego zmniejsza się wraz z wiekiem.

Wszystkie kwasy są zawarte w niektórych produktach kosmetycznych. Kwas linolowy można znaleźć jako jeden ze składników kondycjonujących skórę lub włosy. Kwas oleinowy można zastosować jako środek zmiękczający skórę. Kwas palmitynowy jest używany w wielu mydłach i środkach czyszczących.

Podsumowanie

Badania dotyczące oleju makowego do stosowania miejscowego są bardzo ograniczone, to wiemy że zawierają przeciw utleniacze i kilka kwasów tłuszczowych, które są mogą być korzystne dla naszego zdrowia szczególnie skóry i włosów.

Na ból:

olejek makowy jest pozyskiwany z nasion i nie posiada w swoim składzie opium, dlatego do końca nie wiadomo czy olejek ma właściwości przeciwbólowe. Nie jest to potwierdzone przez badanie. Nasiona maku nie zawierają naturalnego opium. Opium pochodzi z mleczka, które jest w strąkach maku a nie w nasionach.

Skutki uboczne oleju makowego

Skutki zażywania olejku są zazwyczaj bardzo rzadkie, to jednak się zdarzają. Jedną z nich jest alergia na nasiona maku. Jeżeli masz alergie powinieneś w trybie natychmiastowym przestać używać olejku.  trzeba uważać także na *anafilaksję, która objawia się objawami takimi jak:

  • Pokrzywka
  • obrzęk gardła
  • obrzęk twarzy
  • kaszel
  • świszczący oddech
  • problemy z oddychaniem
  • objawy przewodu pokarmowego, takimi jak skurcze czy nudności
  • biegunka

Jeżeli stosujemy go na skórę trzeba się upewnić, że nie powoduje podrażnienia skóry, dlatego trzeba nałożyć niewielką ilość na skórę i upewnić się, że nie ma żadnych zaczerwienień widocznych po zastosowaniu środków zwierających olejku makowego. Jeżeli widzimy zmiany na naszej skórze musimy natychmiastowo przestać stosowania.

Jak stosować olej z maku?

Najlepszym sposobem używania oleju z maku jest nałożenie go bezpośrednio na skórę lub dodanie do kosmetyków. Proszę uważać na alergię skórne. Olej makowy może być stosowany jako olej nośny dla olejków eterycznych. Należy dodać 6 kropli do 15 kropli olejku eterycznego na uncję olejku nośnikowego. Polecam się upewnić, aby kupić olej z pewnego źródła.  Etykieta powinna wskazywać, że jest 100% zawartości oleju tłoczonego z maku na zimno.

*Anafilaksjawstrząs anafilaktyczny (łac. anaphylaxia, commotus anaphylaciticus; ang. anaphylaxis, anaphylactic shock) – to rodzaj nagłej, ciężkiej reakcji alergicznej lub niealergicznej, która może być przyczyną zgonu.